lauantai 20. tammikuuta 2018

Testimielessä metsäänPikku retki luonnonhelmaan. Lauantai ja aamupäivä aikaa karvakamun kanssa retkelyyn. Lähdimme Madden kanssa katselemaan lumista maisemaa naarmankairan metsiin. Samalla ajattelin kokeilla miten kauan menisi yhteen mieheen uuden kodan pystyttämisessä metriseen hankeen.Kota pystytettiinkin hyvässä hengessä Madden touhutessa kaverina välillä kaivaen ja vahtimalla ympäristöä. Lunta on kyllä siunaantunut hyvin ja tuulensuojaa on kuin itsestään jo olemassa. Hieman joutuu hikoilemaan vaikka lapiota reilusti heiluttamalla kuluukin erittäin mukavasti energiaa. Lumi ankurointi voisi jossain vaiheessa tuolla kyllä paremmaksi vaihtoehdoksi. Kyseisen paikan maasto on hyvin muhkuraista ja olikin ihme ettei sattunut kaminan tai keskisalon kohdalle isopaa kuoppaa. Aikaa kyseiseen pystytykseen menikin reilut 1h yhteen ukkeliin. Enkä ole tästä pystyksestä kovin ylpeä =). Jos yöksi olisin jäänyt olisin hionut sen paikan hankaluudesta huolimatta kunnolla ojenukseen. Liepeiden kiristys ei oikein ollu kunnolla mahdollista epätasaisen pohjan vuoksi. Videolla pieni timelapse pystytyksestä.


Kodassa oli oikein mukavasti tilaa ja kaminankin sai sinne mukavasti lämpöä tuomaan. Oli valitettavaa kun ei voinut tehdä pinoa puita ja pistää pitkälleen kun lämmöt olivat parahimmillaan. Todella hienoa oli huomata että kaminan lämpö riitti -10 asteella oikein hyvin. Housut alkoivat melkein heti kuivata kun kamina alkoi hohtaa lämpöä. Höyry nousi ja päätin samalla laittaa lumenkaivuu hanskat kodan yläossaan kuivumaan. Noin tunnin lämmittelyn ja syöpöttelyn jälkeen hanskat ja housutkin olivat hyvin kuivahtaneet kaminan lämmössä. Madde otti pikku nokoset sylissä. Oli jäällä juostessaan vähä kylmettänyt tassunsa. Kaminan lämmössä tuli uni ku tilauksesta. Videolla raukea kaveri.


Kaminan paras palamisprosessi tapahtui kun isolunkka oli hieman raollaan ja alalunkka täysin auki. Kyseisen vedon aikaansaaminen nosti lämpöjä reippaasti ja vesikin alkoi mukvavasti kiehua kaminan päällä olevassa rosteri pannussa. Sain vinkin työkaverilta lidlin kalkkuna säilykkeestä ja päätin seku mennä helpoimman kautta ja täräyttää säilykkeen avattuna kaminan päälle ja kalkkuna lämpeni kuin itsestään samalla kuin lämmitteli. Taas yksi hyväpuoli kaminassa ja varsinkin näin kompaktissa kaminassa. Lämpö ja helppoutta veden lämmittämiseen ja ruuan valmistukseen. Kummatkin lämpenivät ilman avotuli lunkan aukaisua kaminan yläosasta.


Erinlaisia kiinnikkeitä pitää näpöstellä että saa kamppeita jatkossa kuivumaan tai roikkumaan kodan sisällä. Myynnissä oli mukavia kierretankkoja jotka sai kiinnitettyä keskisalkoon. Näihin voisi ripustaa housut tai takit esimerkiksi kuivumaan. Mikä jottei kamerankin jos keli sitä kovin kurittaisi.


Jo aikaisemmissa teksteissä huolenaiheena oli kaminan ja sen piipun toimivuus ja nyt ainakin itse telttakankaan suojaaminen liialta kuumenemiselta oli hanskassa. Mutta edelleen piipun jämäkkyyttä pitäisi lisätä ja siihen on jo muutama idea muttei viellä toteutettuna. Ja lopuksi pikku video kodan kanssa kikkailusta metsän siimeksessä. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti